9 de febrer de 2017

SOMM

Avui faig servir aquesta paraula per encapçalar aquest post que serà una recomanació “cinematogràfica”, SOMM és un documental de l’any 2012 dirigit per Jason Wise.

En llenguatge professional la paraula Somm és l’abreviatura de sommelier, aquella persona coneixedora de vins, begudes i altres productes gastronòmics. I per aquests professionals existeix una categoria que són els Màsters Sommeliers, els millors internacionalment.

Aquest documental va guanyar el premi San Luis Obispo International Film Festival de Califòrnia.

Es tracta d’un documental on s’explica la vida i entrenament de 4 sommeliers per arribar a aconseguir aquest títol que un cop el tens et permet accedir a altes esferes i entorns de prestigi.


El títol de Màster sommelier consisteix en quatre nivells, un curs introductori molt fàcil de superar, un examen de servei de vi tocant l’excel·lència, un curs de sommelier avançat on es mesura la capacitat de servei, venta, coneixement teòric i tast.

Fins aquí ja n’hi ha molts que abandonen, ja que requereix un esforç molt important i un sacrifici absolut. Sovint la relació amb família i amics queda molt afectada.

L’últim nivell, els més dur, consta de tres exàmens: oral-teòric, una pràctica de servei i un tast a cegues de sis vins, tres blancs i tres negres. En aquest darrer tast cal que facin una descripció perfecta i endevinin varietat, anyada, regió vinícola i si es pot el productor. Tenint en compte que pot ser qualsevol vi del món, i que actualment a quasi totes les zones del món es fa vi (des de Alaska fins a Canadà, Tasmània, Xina, Europa...) hem de reconèixer que el grau de dificultat és extrem.

El documental és amè, divertit i àgil. La direcció fotogràfica i banda sonora molt bones. El recomano a tots aquells amants del vi i la gastronomia i més encara a aquells que tenen un esperit competitiu ben desenvolupat, ho passareu bé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada