18 d’octubre de 2016

Pa amb vi i sucre

Avui us parlaré d’un plat tradicional de la cuina catalana a pagès. Es tracta d’una preparació ben senzilla i ben pensada: el pa amb vi i sucre.

Els meus avis eren uns pagesos humils del Vallès, la meva àvia amb 98 anys encara m’explica històries del món rural. Un món rural que jo vaig viure només d’esquitllada.

Certament el meu coneixement de l’hort, les plantes, els animalons salvatges i altres coses de la natura les vaig aprendre a casa i n’estic molt orgullosa. És coneixement de la cultura i antropologia que convé conservar.

Per aquest motiu us vull explicar com fèiem el pa amb vi i sucre de casa. Es tractava d’agafar unes llesques de pa i xopar-les amb un vi negre que feia l’oncle i, una culleradeta de sucre. La qualitat del vi per a mi era excepcional, si ara preparés la recepta amb el mateix vi segurament la posaria en dubte tot i que el sucre és un bon maquillador.

Foto: pa amb vi i sucre
L’origen d’aquesta preparació culinària és per aprofitar aquells pans que quedaven eixuts o fins i tot secs i, enriquir-los. Servia com a postres o un bon berenar per agafar energia. Pels grans i petits de la casa.

Durant els últims anys hi ha la tendència a recuperar allò antic, però a casa aquest costum no l’hem deixat mai. Ha anat passant de generació en generació i intentarem que segueixi essent així.

Em consta que també tenim referències que a Portugal i Andalusia també se’n menjava, segurament amb la mateixa finalitat.

Que vagi de gust!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada