10 de febrer de 2016

Museu del suro

Fer enoturisme vol dir conèixer i gaudir del món del vi amb una mirada de 360º. 

Visitar cellers i tastar vins és només una part d'una bona experiència. Si el celler, el guia i els vins són bons podem dir que hem recorregut 180º. No més.

El tap és una part molt important a tenir en compte a l'hora de classificar els vins. I el suro és el millor material que tenim. Fa uns anys vaig sentir-me cofoia d'haver pogut visitar un parell de fàbriques de suro a Palafrugell. Ambdues en ple rendiment, però amb una producció molt més petita de la que tenien a principis del segle XX. 

Conèixer el procés d'extracció, processat i elaboració dels taps també és enoturisme i també et converteix en una mica més expert en vins. I per fer-ho fàcil, al centre de Palafrugell, hi ha el Museu del Suro. Diumenge vaig reconfirmar que és visita obligada per tots aquells amants del vi i de la cultura del nostre petit pais. 


El Museu del Suro està ubicat a l'antiga fàbrica surera Miquel Vincke&Meyer, la més important del sector industrial a Espanya. Es distribueix amb diversos espais:
  • Cork in progress; és una exposició permanent i espai interactiu on conèixer les característiques del material, el procés de transformació del suro i la història de la indústria.
  • Espai Manufactures i d’exposicions temporals, amb una programació anual variable.
  • Auditori Miquel Vincke&Meyer, on s’hi pot veure l’audiovisual Miquel Vincke & Meyer, una història excepcional. Veient documentals d'aquesta magnitud em qüestiono perquè no són protagonistes d'una nit d'entre setmana a TV3. Tots i cadascú de nosaltres hauriem de conèixer els orígens i els casos d'èxit que formen part de la nostra història.
  • Aula Gèminus de tallers, on s’hi realitzen els tallers i activitats escolars. És fantàstic poder observar diferents talls i parts del suro amb un microscopi. Els porus, les imperfeccions i les formes esdevenen magnífiques figures de la natura.
  • Centre de Documentació Ramir Medir, centre que conserva i difon el patrimoni documental de la indústria i de la civilització surera amb la finalitat d’oferir-lo als investigadors i estudiants i fomentar la recerca d’estudis surers.

En definitiva, un espai de coneixement i d’aprenentatge obert i apte per a tota la família. 
Resulta realment apassionant veure com a partir d'un material noble de la natura, el segle XX Catalunya va ser molt rica, la majoria d'empordanesos tenien feina i actualment encara s'elaborin infinitat de productes útils pel nostre dia a dia.
Més informació:
Placeta del Museu del Suro, s/n
17200 Palafrugell
Tel. 972 30 78 25
info@museudelsuro.cat

Fotos i text: Clara Antúnez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada