12 de gener de 2016

Experiència cap d'any 1956 amb Jean Leon

El passat 29 de desembre vaig tenir el privilegi de celebrar un cap d’any quasi de pel·lícula gràcies al celler Jean Leon.
                           
Des del celler van convocar un concurs via Facebook on proposaven que 10 convidats poguessin fer un viatge en el temps i celebrar el cap d’any de l’any 1956 en un sopar teatralitzat amb el protagonista d’uns grans vins.


Com a convidades d’honor Laia Zieger, Laura Conde (de @gastronomistas) i jo mateixa vam compartir l’àpat i la festa amb tots ells. Un excepcional menú per aquest sopar d’època.
Pels qui no conegueu la història de Jean Leon, us en faré cinc cèntims. Tot comença quan Ceferino Carrión, nascut a Santander, amb 19 anys  va decidir marxar com a polissó als Estats Units per provar fortuna. Era un somiador i visionari. Va intentar set vegades marxar des de París, però va ser a la vuitena que va poder fugir a Nova York. 

A Nova York és quan es va registrar com a Jean Leon, va canviar-se el nom per passar una mica desapercebut. Va treballar de taxista, frega plats, cambrer… Fou amb aquesta darrera feina que va començar a canviar la seva sort, el seu entorn el va incitar a viatjar a Hollywood. Allà va trobar feina al Vila Capri, el restaurant del Frank Sinatra. I fou quan es començà a relacionar amb la flor i nata del cinema. Feia d’ajudant de Sinatra i va conèixer grans estrelles, com James Dean, amb qui un temps després obria el restaurant La Scala.

La inauguració va ser l’1 d’abril de l’any 1956, era un local elegant que fàcilment es va posar de moda.

Jean Leon hi triava el vi, tenia un celler subterrani amb unes 25.000 ampolles dels millors vins d’arreu del món. Però no en tenia prou, volia oferir el seu propi vi. Va viatjar per trobar un indret  únic on fer el celler, i va escollir el Penedès. 

L’any 1962 va comprar 150Ha de vinya. L’any 1963 va inaugurar el celler, com un Château francès. Va revolucionar el territori plantant cabernet sauvignon, cabernet franc i chardonnay, era la primera vegada que a la península ibèrica es farien servir aquestes varietats. Van ser precursors també en fer Vins de Finca, amb uns criteris de qualitat superiors a la resta.

Des del primer moment Jean Leon volia fer una gamma de vins amb molt prestigi i de producció limitada. 

Actualment els vins de Jean Leon són els següents: la gamma 3055, que fan honor als seus inicis als Estats Units, ja que era el número de la seva llicència de taxista.

Segueix el Vinya La Havre, nom del port on va embarcar per anar als EUA.

Vinya Palau, homenatjant el Palau de Santander, ciutat on va néixer.

Vinya GiGi, és el blanc de chardonnay que rep el nom de la seva filla.

I per últim el Vinya La Scala, rememorant el seu restaurant. És el primer fet amb cabernet  sauvignon de tot Espanya. Només l’elaboren les anyades excepcionals. I cada anyada canvien l’etiqueta, sol·licitant-la a grans artistes.

Una gran història i un gran sopar. #feliz1956jeanleon

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada