30 de desembre de 2014

Per què mengem raïm per cap d'any?


La tradició més arrelada i generalitzada al nostre territori per la nit de cap d'any és la de menjar 12 grans de raïm mentre les campanades de mitjanit van sonant.

I al primer minut de l'any entrant, aquest cop serà el 2015, es brinda amb una copa de cava, sovint de menys qualitat que la que podríem desitjar. (D'això en parlarem més endavant)

El raïm és sinònim de sort i prosperitat. Però l'orígen de la tradició prové d'un fet gens relacionat amb aspectes esotèrics o culturals sinó que es tracta de la llei de la oferta i la demanda. La història explica que la collita del 1909 va ser extremadament abundant i els viticultors van decidir regalar-ne assegurant que qui els menges la nit de cap d'any tindria bona sort l'any següent.

Així doncs, d'un fet puntual i anectdòtic va néixer la tradició que encara avui molts de nosaltres gaudim un cop l'any.

I tornant al món del cava, m'agradaria fer un apunt.

La majoria d'amics, familiars, alumnes, clients... Em diuen que no els hi agrada el cava, ni els vins escumosos de qualitat, ni el clàssic Penedès....Em sobta, perquè una de les meves portes d'entrada al món del vi va ser precisament aquesta.

Em qüestiono quin tipus de cava han begut, quin tipus de vi escumós compren i si, realment estem parlant del mateix tipus de producte? 

Resulta que molts dels amics que tenien aquesta opinió un cop han vingut a casa i hem obert el que entenc jo per cava. Llargues criances que donen elegància al producte final, amb bombolles amb textura de mus, una guspira d'acidesa, sensacions i records d'aromes de pastisseria, torradets...Francesc Eiximenis els anomenava vins formiguejants al segle XIV. I al final, ha de ser això: agradables pessigolles dins la boca.

Per acabar vull desitjar-vos una deliciosa entrada al 2015!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada