10 de desembre de 2014

Altaroses

Fa uns mesos, com sabeu, vam publicar el llibre 100 vins catalans que has de conèixer.

Ha tingut un abast i un èxit millor del que ens pensàvem.

Avui, en motiu de la recent sortida el mercat de la nova anyada 2013 us regalem un dels textos que vam publicar sobre el negre del Montsant: Altaroses.Altaroses

Darmós (Ribera d’Ebre, Tarragona)
DO Montsant
12€ aprox


L’Altaroses és l’únic vi català present en la selecció que ha fet enguany l’Eric Asimov, crític de  vins americà, pel diari The New York Times. Ha fet una tria de 20 grans vins de tot el món per  sota dels 20 dòlars amb l’eslògan 20 Winter Wines $20. Es tracta d’un mèrit i reconeixement molt important i més, tenint en compte que es tracta de la primera anyada d’aquest vi (2011).

Les primeres referències de les vinyes de Joan d’Anguera daten de l’any 1820, als cims alts i terrosos del Montsant. Als anys vuitanta el conreu de la vinya i la venta de vins era complicada i la família va decidir fer dos canvis en la manera de treballar. D’entrada l’any 1980 van ser pioners plantant el primer cep de syrah d’Espanya, per l’estima que tenia el pare de la família als vins de Côte-rôtie (França) i l’any 1984 van embotellar el seu primer vi, per poder vendre’l amb un valor afegit de preu i qualitat.


Actualment els propietaris del celler, el Joan i el Josep, són la setena generació de la família que es dedica a conrear la vinya i fa cinc anys que treballen seguint patrons de biodinàmica. Creuen que és una manera més noble de treballar la vinya.

L’Altaroses representa el punt d’inflexió del celler, demostra com el Joan i el Josep han sabut observar la natura per a poder “embotellar-la”. És un vi elaborat només amb garnatxa negra, envellit durant un any en bótes usades i en dipòsits d’acer inoxidable per aconseguir que s’arrodoneixi sense perdre el record de fruita i del terrenys on va créixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada