25 de novembre de 2014

Vins de Taller

El passat dijous 20 de novembre des de PcatS Comunicació van convidar-nos a mi i sis dones més, l'Ester Bachs, la Ruth Troyano, la Rosa Maria, la Guada García, la Clara Dalmau i la Sole G.Insua, a visitar un celler Situat a Siurana d’Empordà.


Un celler que jo havia visitat fa anys, quan tot just començaven a fer pocs centenars d’ampolles en un garatge. La visita amb algunes de les promeses femenines del món del vi va ser una altra història, d’aquelles que queden tatuades a la pell perquè es viuen amb emoció i sentiments. El celler ha canviat positivament, mantenint l’essència de l’origen.


L’Antoni Falcón, ideòleg i propietari de Vins de Taller, juntament amb el Guillem Parres, enginyer agrícola-enòleg del celler, van començar l’explicació a peu de vinya. Per ells l’essència és aquí. De fet, l’Antoni, parla d’agroforesteria que d’una manera simplificada vol dir posar mes vegetació per millorar l'ecosistema. Les seves vinyes són jardins. Treballen amb ecològic, tendint a la biodinàmica.
Disposen d’un total de 7 hectàrees i mitja. El marc de plantació és ajustat, 2m entre files i 1m entre ceps, això permet que hi hagi competència. Un concepte curiós, i que fins ara ningú m’havia defensat és que la vinya ha de ser vigorosa, però no obesa. S’ha de trobar l’equilibri nutricional dels ceps des de les arrels, passant pels sarments, les fulles i finalment el fruit. Només si es té tot això en compte podrem tenir mostos excel·lents.

Les ovelles, de raça Ripollesa, de Mas Marcè pasturen a les vinyes per mantenir la coberta vegetal en bon estat.

L’Antoni s’autoformula moltes preguntes que li han anat fent al llarg de la història i ens les respon amb seguretat i fermesa.


Per què les varietats?

Per diferenciar-se dels 40.000 cellers d'Espanya. Et pot agradar molt fer vi, però s'ha de vendre.

Les varietats blanques estrella són la Viogner, Roussanne i Marsanne, habituals de Cotes du Rhone i de la Catalunya nord. També cultiven Cortese, típica del Piemont, s’explica perquè la dona de Falcón és italiana. 

Amb negres sobretot domina la Merlot, la Mabec o Cot i la Marselan, un creuament de cabernet i garnatxa que té les virtuts d’aquestes dues. 

Quin es el posicionament de Vins de Taller?Celler petit, d’autor, artesanal, varietal, i per damunt de tot respectuós amb la natura.

Finalment, al laboratori, ens van demanar que amb el nostre humil coneixement els hi  oferíssim l’opinió del tast dels seus vins en rima i també opcions de cupatges.
Algunes de les meves opinions que els hi vaig oferir...
VINS BLANCS

1. Marsanne: vi de caràcter iodat, poma madura, sidra, marí, entrada glicèrica, final secant, compota de poma, api, final amarg d'aranja, herbes de bosc (lleuger anisat), gens floral, posició  en boca lateral i final.

2. Roussanne: vi de tendència floral, en boca punxant, pes a la part baixa de la boca. Notes torrades i de maduresa en boca. Sensacions d'acidesa cítrica, notes amargues finals, sensacions herbàcies. Ideal per formar part de cupatge.

VINS NEGRES

8. Merlot: summament varietal, aromes de fruita vermella, secant, però madur, en boca iogurt de fruits vermells,  no hi ha sensacions verdoses, pebre rosa, pebrot verd.
9. Malbec: càrnic, paté, sensació de cogombre refrescant, amarg, taní, bona acidesa, pega dolça negra, post gust fi i agradable, gust de raïm.
En definitiva és un celler interessant per descobrir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada