10 de setembre de 2014

Vins de Foresta


Quan parlem del Penedès el pensament directe són vins coneguts i amb produccions molt altes. Sovint aquesta descripció va en contra d'una qualitat excel·lent i per tant la percepció generalitzada dels vins del Penedès no és la més desitjada.


En els últims anys, com a altres territoris de Catalunya, això està canviant molt.


En Sebastià, en Lluís i en Joan

Fa uns dies el Joan Olivella, el Lluís Carsí i el Sebastià Galimany de @vinsdeforesta em van convidar a conèixer la feina que fan, volien que prengués consciència del què entenen ells per "Penedès". Un territori massa gran per rebre una sola classificació, i estar sota un mateix paraigües de DO.

Lluny de la plana, i situats al massís del Garraf en una finca originària de la família Barba Roca ubicada a l’Arboçar (300 m) tenen una zona de cultiu de vinya amb varietats tradicionals del Penedès, destaquen uns ceps de xarel·lo que semblen arbres i algunes de nova implantació com el marselan, uns ceps poc productius i amb unes característiques ben singulars.L'entorn és el que més em va frapar, parceles petites entre boscos mediterranis espessos amb pi blanc, arboç, matolls, margalló, romaní, poniol, farigola, fonoll,... I a una alçada completament diferent de les vinyes del baix Penedès.
Vistes de les vinyes des de dalt d'un turó

El nom del celler, molt ben trobat: Vins de Foresta, perquè tenen els raïms protegits de bosc i plantats en terrasses amb marges de pedra seca centenàris. Aquest bosc, així com les pendents orientades cap al mar (sud) permeten que la marinada (vent humit) circuli higienitzant i regulant la temperatura de les vinyes.​M'expliquen la seva filosofia, honesta i sincera. Treballen la viticultura de manera transversal, conservant el paisatge, l’arquitectura, l’entorn i les varietats familiars. Accentuant el treball de camp, impulsant la transformació del cultiu tradicional vers l’ecològic amb pinzellades de biodinàmic, sense que això suposi un impediment per fer servir el sentit comú.Elaboren tres vins (quasi) monovarietals:FORESTA 2013 XAREL·LO
Els vins tastats

Un vi de xarel.lo de diferents parceles, vinificades per separat per poder escollir el cupatge a posteriori. També conté un 7% de viogner! per amorosir el conjunt. És un vi floral, mineral, amb notes de palla i un record de mel en boca molt llaminer. El que més captiva són les aromes i sabor a pètals de rosa.FORESTA 2012 SUMOLL

Color molt viu. La sumoll és una varietat tradicional a l'alça amb molta acidesa, astringència i difícil de domesticar, millora amb petites quantitats de varietats més carnoses i fruitoses. En aquest cas un 16% de Marselan ajuda a omplir el conjunt del vi i el fa agradable i suau al tast. Fruita, acidesa, taní, carnositat. Potent i sense estridències.FORESTA 2012 MARSELANNA
MarselannaElaborat amb una varietat forània i amb el cupatge amb un 34% de sumoll que l'apropa al caràcter del Penedès que volem. Un vi amb aromes iodades, que recorden la marinada i sensacions animals que ens fan tocar de peus a terra i saber que estem davant d'un vi negre complex. En boca és rodó, amb una astringència refrescant, molta confitura de fruita negra (cireres, móres, prunes...), balsàmics que delaten la situació entre boscos i la xocolata i el toffe que ens fan venir ganes d'acabar l'ampolla.

Un plaer i un privilegi haver descobert vins de FORESTA, veure les ganes de treballar (a la vinya, al celler i a la part comercial) i ser conscient que el Penedès avança cap a una bona direcció i amb una força que aviat serà imparable.

Fotos: Clara Antúnez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada